
Ledsmerter – hvorfor opstår de, og hvad kan du gøre?
Ledsmerter er noget, mange af os oplever i løbet af livet – nogle gange kortvarigt, andre gange som et mere vedvarende problem. Uanset om det skyldes en skade, overbelastning eller en kronisk sygdom, kan smerter i og omkring leddene påvirke både din bevægelighed og livskvalitet.
Her kan du læse mere om, hvad der forårsager ledsmerter, hvem det typisk rammer, og hvilke muligheder du har for at forebygge og lindre dem.

Hvem får ledsmerter - og hvor almindeligt er det?
Ledsmerter kan ramme alle – både unge og ældre – men risikoen stiger med alderen. Det skyldes blandt andet, at brusk og led over tid nedbrydes, og at visse gigtsygdomme som slidgigt typisk opstår senere i livet.
Omkring 30 % af voksne oplever ledsmerter på et tidspunkt i deres liv
Slidgigt er den mest udbredte ledsygdom i Danmark – næsten alle over 60 år har artrose i ét eller flere led
Også yngre mennesker kan rammes – fx personer med leddegigt eller dem, der belaster deres led intensivt i sport eller arbejde med gentagne bevæge
Sådan forebygger eller lindre du ledsmerter
Motion og udstrækning: Bevægelse øger cirkulation og kan mindske stivhed og smerte Kulde og varme: Kolde omslag kan dæmpe hævelse og inflammation, mens varme kan lindre stivhed Massage og fysioterapi: Øger bevægelighed og styrker muskulaturen omkring leddet Smertestillende lægemidler: NSAID-præparater som Ibumetin® og Ibumetin® Express virker antiinflammatorisk og lindrer smerter
